Mam wyniki OB prawidłowe.Morfologia z rozmazem wykazuje stan przewlekły.P/CCP i Igm ponad 500.USG szyiprawy płat tarczycy o wym.66x27x33, w części środkowo-dolnej z dobrze odgraniczonym obszarem o niejednorodnej echogeniczności w przekroju cc37x21mm,czołowo 26mm.Charakteryzuje bogata energia przepływów. Płat lewy o wym.78x25x30 w części środkowej i dolnej zwłaszcza grzbietowo wypełniony konglomerat nakładających się na siebie zmian o wym.50x20 czołowo 28mm z obecnością zwapnień w osiach długich do 4mm i zwyrodnień torbielowatych wewnątrz.bogata energia przepływów.Ślinianka podżuchwowa lewa o nieznacznie niejednorodnej echogen. w porównaniu do strony przeciwnej z dyskretnie bogatszym rysunkiem naczyniowym z bogatą energią przepływów.Ślinianki przyuszne z nieposzerzonymi przewodami,prawa jednorodna lewa w biegunie górnym z powiększonym węzłem ewe-gruczołowym o wym.9x4 mm reaktywny.Wokolicachkątów żuchwy i wzłuż naczyń szyjnych widoczne sa pojed.powiększonewęzły chłonne największy po stronie lewej 16x6 mm reaktywne.Wokolicy przed i za usznej poj.węzły chłonnenajw. po stronie lewej o wym.9x4 i podpotylicznie o wym.6x2mm reaktywne.Aktualnie boli mnie gardło mam czerwone wokół migdałów.Miałam zrobione wymaz z ok.Migdałków.streptococcus viridians i enterucoccus aerogenes,Według wymazu lekowr, brałam gentamycynę1x40mg 7 dni ,póżniej gent.1x80mg przez 5 dni.Teraz mam biofuroksym 2x750mg.Biorę już 3 dni i żadnej poprawy.zeszło mi trochę ropy z krtani zatok.Mam duszności bóle za uchem,bóle kości policzkowych i szyi po lewej stronie. Proszę o pomoc co jeszcze mam zrobić ,jakie badanie by odczuć poprawę.Laryngolog stwierdziła,że nie wie co mi jest.Leczy mnie lekarz rodzinny.Błagam o podpowiedż i poradę.
Wanda C., 2010-12-22
Może bóle i objawy jakie Pani przedstawia są spowodowane patologią w zakresie zatok obocznych nosa. Być może należałoby diagnostykę rozszerzyć o TK czaszki celem oceny zatok. O tym badaniu musi zadecydować laryngolog.
medicus, 2010-12-30
Drogi Medicusie TK zatok robiłam w kwietniu i wyszły OK. Wprawdzie było to pod koniec leczenia.Aktualnie boli mnie ucho lewe i wokół ucha. Mam, trudności z oddychaniem jakby coś moim płucom nie pozwalało się rozszerzać.W maju miałam RT płuc i wyszło zaciemnienie w kacie przeponowo-sercowym oraz wnęki naczyniowe.Dziś odbieram wyniki morfologii z rozmazem i CRP. Może jakoś cudem dostan e się do laryngologa jak mnie znowu nie oleje.Napiszę CI REZULTAT.pOZDRAWIAM.
Wanda C., 2011-01-05
Medicusie.Wyniki mam wręcz rewelacyjne,tylko ból pozostał.Laryngolog powiedziała że mam zanik błony śluzowej gardła.Dała mi robione lekarstwo do gardła z gliceryną.Pomaga ,że nie czuję tak tej flegmy i gęstej śliny.Trzy dni po braniu antybiotyku Proxacin 500 2xdziennie znowu ból powrócił-rozpieranie z tyłu głowy i dziwne przy uchu.Rtg zatok zrobiłam i czyste.Mam wrażenie że momentami cuchnoie mi z ust jakbym czuła słodkawy smak ropy. Sama dziś wzięłam eurespal.Na poczatku bóle się nasiliły lecz teraz jakby trochę uśmierzone.Proszę podpowiedz coś co mam zrobić za badanie by wykryć to colerstwo bo dłużej nie wytrzymam.Mam wrażenie że jest lekarstwo nieodpowiednie do choroby bo działa zbyt krótko i natychmiat powraca.Proszę Cię o w miarę szybką odpowiedż.Bo już zaczynam chyba wariować.
Wanda C., 2011-01-11
Medicusie biorę Eurespal.Trochę mi lepiej.Mam natomiast bóle gałki ocznej przy poruszaniu.Zagęszczenie łez.Jak mam opuchnięte oczy i wydzielina wyjdzie na zewnątrz to jest mi lepiej.Proszę o trochę wskazówek ażebym mogła zrobić badanie. Naprawdę nie jestem przewrażliwiona.Czekam.
Wanda C., 2011-01-22
Byłam u endokrynologa.Powiedział,że takie bóle nie są od tarczycy.Każe zbadać staw skroniowo-Zuchwowy.Sama biorę budherin to trochę pomaga.Czekam na wiadomości.
Wanda C., 2011-02-01
Dokładnie mam to samo no i oczywiście ani laryngolog ani lekarz rodzinny nie są w stanie postawić diagnozy a więc najlepiej leczyć się psychiatrycznie , panie w rejestracji jak mnie widzą podnoszą oczy do nieba.Wracając do sprawy, sprawy zapachu myśle że powinnaś zrobić badania na grzybice , leczenia jest bardzo długie i nie zawsze daje efekty, taki zapach o którym mówisz dają grzyby.Niestety lekarze są jakby głusi ty im mówisz swoje dolegliwości a oni swoje piszą i nie wszystko, póżniej idziesz a on znów nie wie o co chodzi. Na razie jestem leczona przeciwgrzybicznie od 1 tygodnia a mam leki na 3 miesiące. Jak będę efekty to dam znać. Trzymaj się
Dorota, 2012-02-02