Forum Nowotwory » Hematologia » Chłoniak diffuse large B cell lymphoma T cell rich

Chłoniak diffuse large B cell lymphoma T cell rich

Otrzymałam wyniki badań hiostopatologicznych.Lymphoma diffusum focale folliculare.
Badania immunohistochemiczne *CD30(-), CD20(++), CD 3 (++)
Aktywność proliferacyjną Ki67 (+) w 5-8 komórkach w dużym powiększeniu (20x0,40). Obraz histologiczny i immunochemiczny niejednoznaczny.
Można myśleć o diffuse large B cell lymphoma T cell rich. Wskazana dalsza diagnostyka w ośrodku specjalistycznym.

Błagam - czy to bardzo groźne i czy sie z tego wyleczę. Gdzie mam się udać
Proszę o odpowiedź
Maria, 2010-09-04
Trzeba w tej sprawie pilnie udać się do ośrodka hematologicznego. Na pewno konieczna będzie chemioterapia jak i być może radioterapia (nie znam dokładnych informacji klinicznych zwłaszcza wyników badan obrazowych). Hematolog podejmie decyzję co do dalszego leczenia jak i dalszej diagnostyki. To bardzo groźna choroba i niestety trzeba spodziewać się wszystkiego z jej strony nawet tego najgorszego.
medicus, 2010-09-16
Zgłosiłam się do onkologa. Minęło 3 m-ce a ja ciągle czekam na
Wynik badania TK
.Miąższ płucny powietrzny bez zmian naciekowych i ogniskowych. Zwłóknienia u podstawy obu płuc.PŻW i drogi żółciowe wewnątrzwątrobowe i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.Trzustka niepowiększona. Przewód Wirsunga nieposzerzony.Śledziona niepowiększona.Nerki prawidłowej wielkości z zachowaną struktuirą korowo-rdzeniową bez kamicy i zastoju.Poogrubiałe odnogi nadnercza lewego. Węzły chłonne zaotrzewnowe i krezkowe nieposzerzone.Pogrubiała ściana żołądka.
Proszę o dalszą odpowiedź
Maria, 2010-09-28
Pragnę dodać,że czekam na ostateczny wynik badania histopatologicznego pobranego węzła chłonnego szyi ( jak wcześniej pisałam - wynik niejednoznaczny)
Maria, 2010-09-28
Bardzo proszę o interpretacje wyników PET
Twarzoczszka i szyja* w okolicy bocznej szyi prawej w ęzły chłonne o śr. do 14 mm i SUV do 6.6- zmiany sięgają ku dołowi okolicy nadobojc zykowej, a ku górze za gałąź żuchwy.Poza tym PET w normie.
Klatka piersiowa: w segmrncie 9 płuca lewego zagęszczenie miąższu płucnego o śr. do 6 mm i SUV 2.0.Poza tym obraz PET wnormie
Jama brzuszna i m iednica. Obraz PET w normie
Inne SUV MBPS 1,8, SUV wątroby 3.3
Wnioski: Zmiana w płucu lewym nietypowa w obrazie PET dla procesu rozrostowego.Obraz PET zmian na szyi sugeruje czynny proces rozrostowy.
Maria, 2010-10-02
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię