Forum Nowotwory » Nowotwory trzustki » Stan po pankereatoduodenektomii

Stan po pankereatoduodenektomii

Witam, spotkala nas bardzo przykra sprawa poniewaz moj tata zachorowal. Okazalo sie ze to byl guz na trzustce, wykryty wlasciwie przezprzypadek. 10 sierpnia br odbyla sie operacja pankereatoduodenektomia sposobem Wipple*a. Po operacji otrzymalismy wynik histopatologiczny pT3N1Mx stwierdzajacy gruczalakoraka przewodowego trzustki stopnia zaawansowania histopatologicznego 2 z przerzutami do jelita cienkiego i wezlow chlonnych ( do 2 z 12 przebadanych). Ocena przerzutow odleglych - nie mozna ocenic- co to oznacza, ze nie mozna okreslic przerzutow odleglych? Jak mozna okreslic stan mojego taty na chwile obecna? Co dalej robic? Czy bedzie otrzymywal chemioterapie? Czy odbywa sie to poprzez NFZ czy mozna przywatnie? Jezeli prywatnie prosze o namiary w Pomorskim... Czy moj tata ma szanse na wylecznie? Ma dopiero 55 lat... Obecnie 3 tygodnie po wyzej wspomnianej operacji dochodzi do siebie. W mojej ocenie robi bardzo duze postepy po operacji. Czuje sie dobrze, jest na diecie ale apetyt mu dopisuje je male poslki 4-5 razy dziennie, pomalutku sie rusza chodzimy na spacery. Nie wiem co teraz bedzie sie dzialo. Mamy wizyte u onkologa za kilka dni ale nie spodziewam sie opowiedzi na moje pytania, malo jest w tych czasach lekarzyz z powolania pewnie odklepie sowje i nie wytlumaczy co sie takna prawde dzieje i jakie beda nastepne kroki. Dlatego postanowilam napisac tutaj gdzie ludzie (lekarze ) pomagaja innym ludziom tak poprostu.z dobredo serca i zamilowania do medycyny... Z gory dziekuje za wsparcie i odpis.... Tak bardzo martwie sie o tate. Jestem z nim w chwili obecnej juz drugi tydzien ale niedlugo wyjezdzam(mieszkam za granica). Prosze o pomoc... serce mi peka z zalu... Co dalej robic???
daniella, 2010-09-01
Ta kjak sie spodziewalam lekarz onkolog nic nie wytłumaczyl, zlecił tylko tomografię komputerową za 3 miesiące i do widzenia.... Czego ja nie rozumiem czy ten wynik histopatologiczny to jest w całosci materiał, ktory został wycięty? O co chodzi z tymi przerzutami do jelita cienkiego i węzłów chłonnych? Czy to rownież zostalo usunięte czy zostało? Ja nie wiem jaki jest * stan* mojego taty na chwilę obecną? I zdaje się jakby nikt nie był w stanie na te pytania odpowiedziec. Proszę o pomoc
daniella, 2010-09-02
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię