Forum Nowotwory » Nowotwory skóry » Czerniak w skali Clark i Breslow

Czerniak w skali Clark i Breslow

Witam.Dowiedziałam się właśnie że mam czerniaka.Clark II Breslow 0,3mm.Jakie mam rokowania i jak wyglądać będzie dalsze moje leczenie?Jestem dopiero po pierwszym wycięciu,czy wynik po drugim wycięciu z marginesem może się wiele zmienić?Dodam że mieszkam w Irlandii i tu zapewne zupełnie inaczej to wygląda,trochę się martwię.Pozdrawiam.
Ewa, 2010-07-30
Dzien dobry. Przed 3-ma laty zdiagnozowano u mnie dokladnie to samo, co u Ciebie - czerniak szerzacy sie powierzchniowo (SSM), Clark II, Breslov 0,35. Mieszkam w Szwecji i mam meza lekarza, ktory uspakaja mnie, ze w tak malym stadium zaawansowania mamy doskonale szanse na calkowite wyleczenie. W Szwecji chodzilam jedynie przez pierwszy rok na kontrole, po tym czasie zostalam uznana za *wyleczina* Nie martw sie o drugie wyciecie z marginesem , w Twoim przypadku nie jest to az takie wazne, czy pilne. Rozumiem, co teraz przezywasz, bo ja jeszcze lapie doly, ale pamietaj, ze prognoza w naszym przypadku jest BARDZO DOBRA. Uslyszalam te slowa rowniez od mojego szwagra, ktory wie, co mowi, bo jest doswiadczonym chirurgiem w USA.
Elisa, 2010-09-14
Dziękuję za słowa otuchy,bardzo mnie ta wypowiedź podniosła na duchu,mam nadzieje że tak jak piszesz wszystko będzie w porządku.dziękuję jeszcze raz i życze dużo zdrowia.
Ewa, 2010-09-15
Ciesze sie, ze choc troche moglam pomoc. Jak wiesz wszystkie czerniaki sa bardzo agresywne, ale o ile pamietam Ty masz SSm (szerzacy sie powierzchniowo), a ta postac histologiczna jest WLASNIE( i na szczescie) malo agresywna i najlepiej rokuje. Wedlug szwedzkiej literatury medycznej czerniak ponizej 1mm grubosci jest wyleczalny prawie w 100% i tylko w sporadycznych wypadkach daje przerzuty. Poniewaz Twoj czerniak w momencie wyciecia mial jedynie 0,3mm, to prognoza jest bardzo, bardzo dobra. Clark II oznacza, ze Twoj czerniak siedzi w naskorku i zaledwie zaczal siegac gornych czesci warstwy brodawkowatej naskorka. W naskorku nie ma naczyn krwionosnych, ani limfatycznych,a w warstwie brodawkowatej jest ich bardzo niewiele, wiec szansa na przerzuty droga naczyn krwionosnych, czy limfatycznych jest bardzo mala, bo Twoj i moj czerniak zaczal dopiero dotykac warstwy brodawkowatej naskorka.
Elisa, 2010-09-15
Umieram ze strachu . Po wycięciu znamienia okazało się , że to Clark II, Breslow o,5 mm. Co to znaczy? Miałam po 4 tygodniach wycięcie jeszcze raz poszerzenie marginesu itp. Teraz czekaja mnie badania ...boje się. Mam 28 lat.
Madi, 2010-12-24
To znaczy, ze szanse na calkowite wyleczenie sa 99%. Zmiany sa w poczatkowym stadium i bardzo niewielkie. Czy wiesz jaka postac czerniaka mialas? To bardzo wazne , bo SSM (szerzacy sie powierzchniowo) jest najlagodnieszy.
Elisa, 2010-12-29
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię