Witam,
Kobieta 54 lata. w maju 2010 operacja raka jelita grubego.4/7 węzłów chłonnych objetych naciekiem(?) Chemioterapia. w styczniu wystapiła niedrozność jelita cienkiego, wykonano kolejną operację. Kolejna chemioterapia, po trzeciej wystąpiły znowu objawy niedrożności. Chemia została wstrzymana. Zlecono TK. Wykazał on masę guzową wilekośći 11x15 cm naciekającą na wątrobę, nerkę i biodro. Po trzech tygodniach zwiększających się wymiotów i znacznym chudnięcu została umiesczona na oddziale palitywnym. w trakcie tych trzech tygodni zrobiła się w miejscu gdzie jest guz przetoka ropna z której wyciekała cuchnąca maź. Po podaniu morfiny ustąpił ból. Pierwsza próba wypisania do domu zakończyła się powrotem po dwóch dniach w stanie bardzo zlym. Osłabienie znaczna utrata elektrolitów. Po zastosowaniu sondy odbarczającej po tygodniu wymioty ustapiły zupełnie. Może w miarę jeść.Co kilka dni występuje temperatuta ok 38,5. Podchodzimy do drugiego wyjścia do domu. warunek co 4 godziny podskórnie morfina+metoclopramid(?). Jakie są rokowania w takim stanie. Chirurdzy mówią o góra 3 miesiącach, lekarze z opieki paliatywnej nawet o roku. ale nie wykluczają i nagłego pogorszenia. Łóżko w szpitalu czeka w razie pogorszenia. Czy kolejne wyjśćie do domu nie spowoduje znow komplikacji?
Renata, 2010-07-29
Taki stan kliniczny pacjentki jak Pani opisuje po pierwsze jest ciężki, a po drugie nieprzewidywalny. Nikt Pani konkretnie nie odpowie na pytanie i nie obieca czy po wyjściu ze szpitala na drugi dzień pacjentka do niego nie powróci. Niestety w każdej chwili wszystko może się wydarzyć i to nawet to najgorsze.
medicus, 2010-07-30
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zdajemy sobie sprawę że stan jest bardzo ciężki. Ale wydaje mi się że wczorajszy powrót do domu wyszedł na dobre. Oczywiście jest bardzo słaba ale wydaje się stabilna, tzn. nie pogarsza się tak szybko jak ostatnio. Lekarka dołączyła leki wyciszające więc nie jest tak nerwowa jak ostatnio.Oby taki stan utrzymywał się jak najdłużej. Mam jeszcze jedno pytanie. Co to są tak naprawdę te nacieki? Czy są to przerzuty czy nie, bo mówiąc szczerze nie otrzymałam nigdy konkretnej odpowiedzi na to pytanie.
Renata, 2010-07-31
Naciek to przejście nowotworu w sposób ekspansywny (czyli naciekający) poza zasięg ogniska pierwotnego. W tym przypadku poza zasięg śluzówki jelita grubego (nowotwór przechodzi poza ścianę jelita i nacieka pobliskie struktury anatomiczne).
medicus, 2010-08-13
Witam,
Kolejny raz proszę o odpowiedź. Teściowa zmarła... dwa miesiące temu... kolejna przetoka nie pozwoliła Jej przezyć. Teraz Babcia-Mama Teściowej ma dodatni test na krew utajoną OB 120 hemoglobina 10 CRP ilościowo 52,99. W poniedziałek wybieram się do chirurga ale czy mogę mieć choć cień nadziei że to nie rak...
Renata, 2010-11-12