Forum Nowotwory » Nowotwory żołądka » Rak trzonu żołądka
Rak trzonu żołądka
Witam. U mojego taty stwierdzono rak zoladka. Opis badania histopatologicznego brzmi: fragmenta parva telae carcinoma mucocellularae ventriculi. Lekarze nie stwierdzili przerzutow i zaproponowali calkowita resekcje zoladka. Czytalem podobyn watek na tym forum , jednak pozostalo mi kilka watplwosci i pytan.
- czy to jest nowotwor zlosliwy?
- jak rozumiec rokowania z wikipedii -*W Polsce 18% chorych przeżywa 5 lat (57% w przypadku miejscowego zaawansowania nowotworu, 19% zaawansowania regionalnego i 2% w przypadku obecności przerzutów*?
-czy jesli zostanie usuniety zoladek i nie bedzie przerzutow to nadal zostaje tylko 18% na przezycie 5lat?
- czy jest duze prawdopodobienstwo wystapienia przerzutow po resekcji zoladka?
n, 2010-07-27
- czy to jest nowotwor zlosliwy?
tak
- jak rozumiec rokowania z wikipedii -*W Polsce 18% chorych przeżywa 5 lat (57% w przypadku miejscowego zaawansowania nowotworu, 19% zaawansowania regionalnego i 2% w przypadku obecności przerzutów*?
miejscowe zaawansowanie to ograniczenie nowotworu do śluzówki żołądka
regionalne zaawansowanie to przechodzenie nowotworu poza ścianę żołądka i/lub zajęcie przez niego regionalnych węzłów chłonnych
a o przerzuty to chodzi o odległe czyli np. do wątroby, płuc, kości, mózgu
-czy jesli zostanie usuniety zoladek i nie bedzie przerzutow to nadal zostaje tylko 18% na przezycie 5lat?
wszystko zależy od szczegółowego wyniku badania histopatologicznego, nie da się co do procenta ocenić rokowania, więcej informacji będzie można uzyskać po opisie zabiegu oraz wyniku badania histopatologicznego
- czy jest duze prawdopodobienstwo wystapienia przerzutow po resekcji zoladka?
jeśli rak zostanie usunięty radykalnie prawdopodobieństwo jest niewielkie
medicus, 2010-07-28
Moja mama zmarła w pierwszej dobie po operacji 53 lat. Operacja po 2 miesiącach od diagnozy. Proszę spróbować innych metod leczenia. Twój tata ma max 5 -6 lat, ale najprawdopodobniej. Ale raczej nie dożyje 3 lat. Przykro mi. P.S. zdobądź wiedzę która uratuje ojca. Wszystko w waszych rękach.
Krzysztof, 2010-08-05
Tata zostal poddany operacji, resekcji calego zoladka. Niestety podczas operacji okazalo sie ze nie mozna operowac bo jest naciek na watrobe, rozsianie otrzewna i guz jest zbyt duzy. Lekarz powiedzial ze sytuacja jest beznadziejna .Znacie jakies inne sposoby leczenia? Cokolwiek co by pomoglo tacie. stadium jest b. zaawansowane. Lekarz powiedzial ze zostalo od 3 do 6 mies., chcialbym sie zapytac jakie beda dalsze etapy przebiegu choroby, czego mozemy sie spodziewac (bol, krwotoki itd...). Jakie sa zasady kwalfikacji na chemioterapie ?
N, 2010-08-22
Rada dla Pani *N* - najlepiej będzie jeśli zgłosi się Pani do lekarza z tymi pytaniami (gastroenterologa, chirurga, który operował ojca bądź onkologa), a nie pyta na forum, gdzie jednak nie ma się wglądu w całą sytuację Pani ojca. Poza tym chirurg, który operował Pani ojca powinien poinformować o dalszym postępowaniu (i to też powinno znaleźć się w wypisie ze szpitala) np. o leczeniu paliatywnym.
Krótka odpowiedź do Pana Krzysztofa: to że Pana mama zmarła to nie znaczy, że operacja jest złą metodą leczenia. Zawsze istnieje ryzyko zgonu pooperacyjnego, nawet po usunięciu wyrostka, ALE ryzyko śmierci z powodu raka żołądka znacznie je przewyższa. Poza tym mogło się również okazać w trakcie zabiegu, że jest jednak naciek, i może nacieka inne narządy. A może po prostu ciało Pana matki nie było w stanie wytrzymać tego zabiegu, a tego niestety lekarze nie są w stanie stwierdzić jakimikolwiek badaniami - tak się czasem dzieje.
Oczywiście nikomu nie zabraniam szukania innych rozwiązań - proszę tylko o rozwagę w wyborze informacji w internecie (bardziej polecam jednak książki medyczne) i zadawanie pytań lekarzom (czy to specjalistom czy tym *przychodnianym*). P.S. jeśli zdarza się zapominać o co chce się zapytać, najlepiej notować sobie na kartce - niby takie oczywiste, ale jak przychodzi co do czego to zapomina się języka w gębie:)
skora, 2010-08-27
Błagam o pomoc mój mąż dwa tygodnie temu miał operację preferowany wrzód żołądka, po badaniach histopatologicznych stwierdzono.Fragmenty owrzoznia z martwicą i ropnym wysięgiem zapalnym. W dnie owrzodzenia nieliczne atypowe komórki odpowiadające rakowi gruczołowemu, Za 6 dni ma mieć całkowite usunięcie żołądka.
Może ktoś wie co dalej, jakie sa szanse
Ewa, 2010-11-16
Pani Ewo nie jestem lekarzem ale za to w podobnej sytuacji jak Pani. Z tego co mi wiadomo to zalezy od zaawansowania raka. W przypadku miejscowego zaawansowania nowotworu rokowania sa dobre a resekcja zoladka jest jedynym w miare skutecznym leczeniem, Dalsze odpowiedzi pozostawie lekarzom ale wydaje mi sie , ze Pani podala tu za mal odanych aby mozna yblo cos powiedziec.
n, 2010-12-02
Witam u mojego brata stwierdzono tu ventriculi-ca sup myslę że jest to rak żołądka ale nie mogę znależć żadnej informacji w necie może ktoś ma jakieś konkretne informacje jak rozgryść ta interpretację choroby
zbyszek, 2011-08-28
Strona:
1
Odpowiedź