Forum Nowotwory » Hematologia » Ma³op³ytkowo¶æ u noworodka

Ma³op³ytkowo¶æ u noworodka

Corka urodzila tydzien temu chlopczyka. Wody byly zielone dziecko dostalo9 w sskali Apgar ze wzgledu na skore- skora ,,praczki** wykwity w niewielkiej ilosci. Po badaniach okazalo sie ze Jas ma maloplytkowosc. Jutro bedzie mial tydzien i corka lezy z nim dalej w szpitalu. Dzis zrobiono badania i poziom plytek podniosl sie nieznacznie -z 107 tys. na 111tys. Nie wypisza jej ani dziecka. CZy to mozliwe ze jest to tylko maloplytkowosc i sytuacja sie poprawi czy tez moze to byc objawem czegos powaznego? bardzo prosze o odpowiedz! Pozdrawiam - zmartwiona Babcia
Krystyna, 2010-07-22
Norma poziomu p³ytek krwi u dziecka miêdzy 4 dniem a pierwszym rokiem ¿ycia wynosi 140-440. Norma wiêc jest nieznacznie ni¿sza (111tys.). Objawy ma³op³ytkowo¶ci pojawiaj± siê dopiero z regu³y przy poziomie p³ytek oko³o 30 tys.-20tys. Raczej nie dzieje siê obecnie nic gro¼nego. Prawdopodobnie wyniki jeszcze siê poprawi±.
medicus, 2010-07-28
Witam 25 07 urodzilam synka, okazalo sie ze tez mial maloplytkowosc krwi tez na poczatku mial 103, pozniej 120, pozniej 190 jak wypisywali nas ze szpitala. Pytalam ordynatora dlaczego dziecko mialo niskoplytkowosc krwi, odpowiedzial mi ze w czasie ciazy mialam nadcisnienie i o mialo wplyw na maluszka. w szpitalu zatrzymali nas 5 dni dluzej. za miesiac mam malemu zrobic badanie krwi. Wierze, ¿e wszystko bedzie dobrze. pozdrawiam
Nina, 2010-08-09
Nasz Ja¶ ma 50tys PLT a ja 44tys PLT. i to jest ma³op³ytkowo¶æ. poziom 111tys nie jest ma³olytkowo¶ci±!!!
Irmina, 2011-01-23
Mam 2 córki,obie urodzi³y siê z ma³± ilo¶ci± p³ytek.starsza córka po 2 tyg leczenia w szpitalu wyl±dowa³a w centrum zdrowia dziecka dopiero tam umieli poradziæ sobie lekarze.teraz jestem w ci±¿y z 3 dzieckiem,boje siê ¿e choroba powtórzy siê i znowu bêdziemy przechodziæ przez to wszystko od nowa.
agnieszka, 2011-02-11
Strona: 1 

Odpowied¼

Imiê