Witam serdecznie, we wrzesniu 2009 roku zdiagnozowano nowotwor złosliwy jądra prawego, byl to nowotwor mieszany. Jaderko usunieto i nie zanotowano umnie zadnych przerzutów. Przeszedlem 4 cykle chemioterapi schematem Bep. Ostatnio poczulem dyskomfort w lewym jadrze po wizycie u urologa swierdzono liczne zwapnienia i zalecono obserwcje ii kolejne badania usg za 3 m. Badanie markerow ok. Interesuje mnie jak duze jest ryzyko ze zwapnienie przerodzi sie w nowotwor szczegolnie w kontekscie przebytej choroby? czy te zmiany maja jakikolwiek zwiazek z przebyta choroba?
Tomasz, 2010-06-28
Witaj..W 2007 r usunięto mi prawe jądro z powodu nienasieniaka.Przeszedłem 2 cykle chemioterapii schematu BEP.Minęły 3 lata a ja wyczułem zgrubienie na lewym jądrze.Markery były ok.Usunięto mi drugie jadro i się okazało że to nienasienniak z naciekiem do naczyń.Za tydzień idę do szpitala na chemioterapię :3 cykle schematu EP.Ta druga zmiana wygladała zupełnie inaczej ,była twarda i mnie bolała.Wg usg też to miały być zwapnienia.Pozdrawiam.
mirek, 2010-07-19