Witam!
Mam wyrośl chrzęstno-kostną w piszczeli prawej. Wykryto ją tak przy okazji (miałam dość duże zgrubienie na lewym kolanie i chciałam sprawdzić czy coś się dzieje) 22.05.2009 r. Miała wtedy 20 mm x 10 mm . Początkowo w ogóle mi nie przeszkadzała, była ledwo wyczuwalna. Ale tylko do pewnego momentu. W styczniu 19.01.2010 r poszłam na kontrolne prześwietlenie, bo już coś mi zaczęła dokuczać- pojawiły się bóle pod kolanem przy dłuższym staniu, chodzeniu i siadaniu np. po turecku. Okazało się, że urosła i wtedy miała 25 mm x 10 mm. W tym tygodniu (15.06.2010 r.) znów poszłam na kontrolne RTG, bo bóle były intensywniejsze. Jednak pan, który to prześwietlenie robił źle ułożył mi nogę i na zdjęciu słabo widać tę wyrośl. Jednak lekarz ortopeda podejrzewa, że mogła jeszcze urosnąć i uciska mi ona coś w kolanie. Ustalił mi termin operacji na 14.09.2010 r. I teraz moje pytanie- co będzie po operacji? Słyszałam, że trzeba przez około 2 miesiące chodzić o kulach. Czy to prawda? Czy ciężko będzie mi później tą nogę zginać? I czy często zdarza się, że ona odrasta? Mam 17 lat, jak to zdiagnozowano miałam lat 16.
Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź
Edyta, 2010-06-17