Forum Nowotwory » Nowotwory macicy » Czy trzon macicy to jest endrometrium?

Czy trzon macicy to jest endrometrium?

Witam,mam 50 lat,jestem szczupłą osobą o wzroscie 1.60 i wadze 53 kg.Od wrzesnia 2009r nie mam miesiączki,ostatnio przy skorzystaniu z tamponu podczas basenu i wyjeciu go zauważyłam na nim małą krew .Natychmiast udałam sie do swojego gin,który skierował mnie na łyzeczkowanie po wstępnym obejrzeniu USG pochwowe i wziernikowe.Zaznaczę ze w 2001 roku miałam z nadzerki cechy dysplazji sredniego stopnia i w podscielisku toczyl sie proces zapalny z naciekami granulocytów obojetnochłonnych.Miałam pobrane z kanału i jamy i w ynik w błonie sluzowej szyjki z ziarniniowaniem w podscielisku pokryte nabłonkiem paraepidermoidalnym ogniskowonacienczoneprzez granulocyty oraz fragmenty normotypowego nabłonka paraepidermoidalnego oraz fragmenty dyshormonotycznego endometrium ogniskowo wykazujacego cechy wydzielania oraz fragmenty tkanki miesniowej gładkiej i strzępy normotypowego nabłonka paraepidermoidalnego.Po tych wynikach miałam konizację jajnka czy szyki chyba i ciezko mi się to goiło ciagle miałam to smarowane przez ciagłe wizyty w szpitalu i w gabinecie prywatnym u gin.W koncu wygoiło się.Przez kilka lat ciagle przewrazliwona chodziłam na USG i kontrole ,robiłam cyt .i miałam II przewaznie,czesto upławy ale juz taki był moj urok.Wracajac do sprawy na początku jestem juz po wyłyzeczkowaniu i czekam na wynik histopatologiczny za 2 tyg.Mecze sie bardzo myślę i pytam panią doktor bo po łyzeczkowaniu zrobiono mi jeszcze raz USG pochwowe i napisano..Trzon macicy niejednorodny echogenicznie o wym.38x64mm.Wokolicy dna macicy widoczny mięsniak o sredn.21mm.Na tylnej scianie kolnglomerat mięsniakow o łącznej srednicy 43mm.W rzucie jajnika prawego widoczna cienkoscienna torbiel o sred.38mm.Jajnik lewy 25x16mm.Zatoka po wyłyzeczk.wolna od płynu(88.792).CZY TO OZNACZA ze mam raka endometrium?Proszę panią doktor o pilną odpowiedz bo czy trzon macicy to to samo co endometrium i jej wymiaty w moim przypadku to już coś znaczy zle
bożena, 2010-06-10
Taki wynik USG nie oznacza, że ma Pani raka. Oznacza, że macica jest mięśniakowata dlatego jest ona niejednorodna echogenicznie. Wymiary są w normie. Endometrium to śluzówka pokrywająca od wewnątrz trzon macicy.
Wynik oczywiście należy skonsultować z ginekologiem.
medicus, 2010-06-22
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię