Forum Nowotwory » Nowotwory » Metody operacji oponiaka nerwu wzrokowego

Metody operacji oponiaka nerwu wzrokowego

~Bardzo proszę o pomoc u mojej mamy lat 56 stwierdzono oponiaka oczodołu oto opis tk: oczodołów przeglądowa i po wzmocnieniu kontrastowym.
wytrzeszcz prawostronny, zagałkowo widoczny jest guz, wzmacniajacy po podaniu kontrastu, dobrze ograniczony, wielkość31x21x22mm, zmiana obejmuje nerw wzrokowy, przylegado m.prostegoprzysrodkowego z możliwym jej naciekaniem, penetruje do kanału n.wzrokowego i uwypukla przyśrodkową ścianę oczodołu, ściana górno-tylna znacznie zcieńczała. Nerw wzrokowy w odcinku zagałkowym, tuż przed masą guza, popodaniu kontrastu wykazuje wzmocnienie pochewki w części dolnej. Dwa dni temu został pobrany wycinek do badania histopatologicznego ale pan doktor podczas pobierania wycinku stwierdził iż jest to oponiak.
Proszę mi powiedziec czy w przypadku mamy mozna zrobić zabieg laparoskopowy. Lekarz diagnozujący powiedział nam że guz trzeba zoperować ale nie uda się zachować funkcji oka i będzie musiało być usunięte. Czy po przeczytaniu opisu TK może mi ktroś powiedzieć czy naprawde nie ma mozliwości uratowania mamie oka.
Bardzo proszę o pomoc.
ANETA, 2010-05-30
W takim przypadku nie wykonuje się zabiegów wideoskopowych (zapewne chodzi pani o wideoskopowy zabieg, bo laparoskopię wykonuje się tylko w jamie brzusznej). Zmiana jest znacznie zaawansowana i żeby zabieg był radykalny (całkowite usunięcie nowotworu) rzeczywiście musi być usunięta cała gałka oczna.
medicus, 2010-06-01
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię