Napisze wyniki badan jakie mam :gastroskopia.Przełyk bez zmian.Dno i trzon żołądka podatne na insuflację, okolica antrum jest rozległe, nieregularne owrzodzenie obejmujące ścianę tylną/ górną i przednią, częściowo przechodzące na dystalną część trzonu. Powierzchnia zmiany pokryta jest włóknikiem, masami martwicznymi, w dwoch miejscach widoczny są skrzepy. Odżwiernik drożny. Opuszka i część dalsza dwunastnicy bez zmian. Wynik badania histopatologicznego. Rodzaj materiału: oligobioptaty zmiany żołądka . Dane kliniczne : jak w opisie z gastroskopii Ca ventriculi susp. Rozpoznanie mikroskopowe Adenocarcinoma partim mucocellulare ventriculi . Massae necroticantes. i badanie Usg :Wątroba normoechogeniczna, jednorodna, bez zmian ogniskowych. Rysunek naczyniowy wątroby prawidłowy.Pęcherzyk żółciowy zawiera ok 3 złogi wlk, 5-7mm, ściana w normie. Drogi żółciowe nieposzerzone. Trzustka normoechogeniczna,bez zmian ogniskowych. Przewód trzustkowy nieposzerzony.śledziona jednorodna,prawidłowa. Stanpo prawostronnej nefrektomii- nie stwierdza sie zmian patologicznych w lozy po zabiegu.Nerka lewa o wym:116mm, grubość miąższu średnio:9mm zarysy nierówne widoczne 2 torbiele wlk 7-8mm oraz w górnym biegunie nerki zmiana hyperechogeniczna wlk 6.3/6.9mm mogąca w badaniu usg odpowiadąc zmianie łagodnej o typie AML-konieczne badanie kontr za 3 mce. UKM nerki lewej bez kamicy,i zastoju moczu -widoczne zaleganie moczu w kielichach-zm,pozapalne..świetle. Macica niepowiększona. Trzon 53/20/23 mm zanikowa. Przymacicza bez zmian chorobowych. Wolnego plynu w jamie brzusznej nie stwierdza się. Przestrzeń zaotrzewnowa okołonaczyniowa w normie.
dodam ze 1 w 1981 roku miała mama usunietą nerkę (był nowotwór) ,a w 2000 roku rozpoznano nowotwór złośliwy szyjki macicy operacji nie było tylko radioterapia i jeden raz brachyterapia to wszystko co mogę napisać o wynikach i bardzo proszę o poradę co ewentualnie można zrobić i jakie podjąć kroki w tej sytuacji . To sa wyniki ze stycznia tego roku
mama nie poddala sie operacj resekcji zoladka bierze leki przeciwbolowe tramal od 2 tygodni mama blyskawicznie stracila pamiec i od wczoraj ma obrzek lewej reki dostala leki na zejscie opuchlizny. Czy to ma zwiazek z nowotworem ta opuchlizna? kamila
kamila, 2010-05-28
Raczej nie ma to nic wspólnego. Radzę jednak, aby matka poddała się jak najszybciej zabiegowi resekcji żołądka, bo tylko w ten sposób można liczyć na wyleczenie lub chociażby wydłużenie życia.
medicus, 2010-06-01
B17 może ją uratować. Sprawdź i zastanów się czy te informacje w internecie są prawdziwe. Ja to odkryłem już po śmierci matki.
Krzysztof, 2010-08-05