Witam mam od kilku miesięcy bardzo obfite pocenie nocne,powiększone węzły chłonne,anemia ,WBC=11,1*LYMPH=2,3*RBC=3,95* HCT=34,3*RDW=14,7* PLT=501,uczucie zmęczenia,stan grypopodobny,ból po prawej stronie brzucha przy żebrach.Czy to może być białaczka?
ADI, 2010-05-27
Takie objawy mogą sugerować rzeczywiście białaczkę lub chorobę rozrostową węzłów chłonnych czyli ziarnicę. Najlepszym sposobem diagnostyki byłoby pobranie powiększonego węzła chłonnego celem oceny histopatologicznej. Oczywiście najlepiej, aby dalszym leczeniem i diagnostyką zajął się hematolog.
medicus, 2010-05-30
Dzięuję ślicznie za poradę. Dzisia po tygodniu odebrałam kolejne wyniki ( z innego laboratorium)
Leuk=6,4 (norma 3,8-10)*erytrocyty=3,9 (3,7-5,1)* Hemoglobina=spadła z 11,9 na 11,3 *Hematokryt= 36,0* PLT=530,1 Limfocyty 1,7* RBC=3,9* OB=27
z góry dziękuję za pomoc. Jutro idę na usg jamy brzusznej i piersi oraz do Onkologa ponieważ mam w piersi jakiś guzek.
ADI, 2010-06-01
Witam ponownie. Byłam u onkologa-twierdzi,że podejrzewał ziarnicę,ale wyniki to wykluczają. Poty występują nadal,bólestawów,temp.tylko 36.Jestem słaba śpiąca,czuję,że słabnę coraz bardziej, Usg jamy nbrzusznej dobre,jedynie w prawej nerce cechy poszerzenia układu zbiorczego małego stopnia. USG piersi -guzek-lewej piersi wskazana biopsja . dostałam skierowanie do szpitala,bo lekarz mówi,że nie wie co może mi być...
ADI, 2010-06-03
Witam ponownie po kilku miesiącach-nadal bez diagnozy lecz dużo słabsza i obolała, Biopsja szpiku wykazała sporą ilość limfocytów oraz zahamowanie hematopoezy, Wycięcie węzła chłonnego-wynik przewlekły stan zapalny w chwili obecnej HG 11, PLT 490....czekam na wyniki w kierunku TU oras RZS....czy to się skończy.Mam uporczywe bóle kości, jestem okropnie słaba i powróciły poty nocne...waga raczej stabilna, Badanie wzroku-uszkodzenie newru wzrokowego w oku prawym i lewym....prosze o pomoc-jakie badania jeszcze wykonac...gdzie szukać pomocy Reumatolog wysyła do Hematologa a Hematolog do Rematologa-spychologia
Adi, 2010-11-27
Witam...odebrałam wyniki-właściwie część.Może moje doświadczenia komuś się przydadzą...oby nie-oby wszyscy mieli szybką diagnozę. HG spadła do 10,3* PLT wzrosło do 561. APTT w normie*CK w normie* CRP w normie*C3,C4 w normie* CCP w normie*PCT ponad normę -0,53(norma 0,36)...nadal w trakcie diagnostyki,z tym,że jeszcze gorsze samopoczucie-w tej chwili psychiczne też. Czekam jeszcze na wynik RTG rąk, i elek.białek. za tydzień wizyta u reumatologa.
Adi, 2010-12-07