Forum Nowotwory » Nowotwory trzustki » Poważny stan po usunięciu głowy trzustki, dwunastnicy, części żołądka

Poważny stan po usunięciu głowy trzustki, dwunastnicy, części żołądka

Mojemu ojcu usunięto głowę trzustki, bo był tam guz. Po za tym usunięto dwunastnice , cześć żołądka i część jelita.
Jest tydzień po operacji, bardzo słaby, ma zabużenia w odychaniu , zapalenie płuc. Dziś lekarz powiedział też , że coś nie tak jest z brzuchem.Więcej na razie nie chciał mówić, tyle tylko że stan jest poważny.Jakie są rokowania nie chciał powiedzieć , każą czekać, a to czekanie wykańcza. czym grozi zapalenie płuc w tym stanie, co może się dziać w brzuchu?
Marzena, 2010-05-25
Trudno mi odpowiedzieć na takie pytania bez konkretnych, szczegółowych danych klinicznych. Operacja jaka była przeprowadzona to bardzo poważna i rozległa operacja obarczona bardzo licznymi powikłaniami. Zapalnie płuc po takiej operacji połączone z komplikacjami brzusznymi może bezpośrednio zagrażać w sposób realny życiu pacjenta. Dokładnych informacji na temat stanu zdrowia ojca należy szukać u lekarzy prowadzących.
medicus, 2010-06-01
Przyszedł wynik histopatologiczny taty, lekarz potwierdził, że był to nowotwór złośliwy z przerzutami do żołądka i do węzłów. Nadal tata jest bardzo słaby do tego doszła opuchlizna nóg i po wyjęciu cewnika okazało się że tata nie ma czucia , musi leżeć w pampersach.Miał robione też prześwietlenie jamy brzusznej . W brzuchu ma dwa dreny. Jak długo musi mieć te dreny i kiedy będzie mógł dostawć pokarmy doustnie , narazie dostał tylko wodę.
Marzena, 2010-06-03
Witaj!
Napisz co dzieje się z Twoim tatą.Moja mama jest po takiej samej operacji z tymi samymi powikłaniami.
Beata, 2010-07-18
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię