Forum Nowotwory » Inne choroby i dolegliwości » Nowotwory u dzieci

Nowotwory u dzieci

Witam,
Mam pytanie o prawie 4 letniego synka. Od jakiegoś czasu - kilka miesięcy dziecko jest często rozdrażnione, często płacze lub wybucha złością z byle powodu.
Dodatkowo od jakiś 2 miesięcy ma ciągle stan podgorączkowy 37 - 37,4 . Dodatkowych objawów (kaszlu, widocznej infekcji itp.) brak.
Jak kręci głową na szyi widać okrągłe wzgrubienie (węzeł chłonny) - przy dotyku w tym miejscu wyczuwalna jest pod skórą *kulka* wielkości jakieś 5 - 7 mm.
Synek dosyć mocno poci się, szczególnie w nocy i od paru miesięcy, kilka razy w miesiącu budzi się w nocy z płaczem z powodu bólu lewej nogi.
Nasz pediatra uznał, że węzeł chłonny jest ok (czy prawidłowy węzeł chłonny może być wyczuwalny pod skórą?), a temp. taka może być.
Co do nogi, to dziecko miało robione badanie RF - wynik ujemny, ortopeda uznał, że nie ma koślawości i z nogami jest ok.
OB, CRP - w normie, morfologia również, jedynie płytkek krwi jest nieco za dużo i w rozmazie jest przewaga limfocytów - 64%.
Czy powyższe objawy mogą sugerować coś niepokojącego, czy powinnam dalej coś z tym robić?
monika, 2010-05-24
Jeśli lekarz rodzinny nie widzi nic niepokojącego to na pewno wszystko jest w porządku. Badania laboratoryjne są w porządku. Odczynowe pozapalne węzły chłonne często są właśnie wyczuwalne w powłokach ciała. To normalna sytuacja. Jeśli ma Pani jednak duże wątpliwości co do stanu zdrowia dziecka i podejrzewa jakąś chorobę układu krwiotwórczego należałoby w tej sprawie udać się na konsultację do hematologa.
medicus, 2010-06-25
Witam moja 4letnia corka miala zapalenie wionzel chlonych 4tygodnie temu tydzien temu miala robione badania krwi okazalo sie duze podwyszszenie wynikuw a naj wiecej bialych krwinek we krwi.zaczely pojawiac sie siniaki niewiadomo z kat dostalam skierowanie do hematologa mam sie bac
aga, 2011-01-22
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię