Moj wnuk ktory ma 6 lat zachorowal,jego objawy to goraczka,bole stawow i opuchlizna na konczynach dolnych i gornych,bole wysypka na konczynach,rozlegle krwiaki na nogach brzucha oraz ogolne oslabienie,lelkocyty wielokrotnie przekroczone norme.po badaniach stwierdzono HSP,kilka dni od diagnozy przebyl transfuzje krwi.od tej pory minelo ponad miesiac i jego wyniki krwi sa nadl zle tj.biale krwinki wielokrotnie powyzej normy.dziecko jest leczone w szkocji,a moze powinien wrocic do polski,nie wiem na jakim poziomie jest tam sluzba zdrowia.prosze odpisac mi czy te objawy moga wskazywac na bialaczke.goraco dziekuje
renata, 2010-05-21
Niestety takie objawy mogą sugerować białaczkę. Trzeba w tej sprawie skonsultować się z hematologiem. Być może okaże się konieczne wykonanie biopsji szpiku kostnego.
medicus, 2010-05-22
Pisałam już wcześniej na temat mojego wnuka i objawów sugerujących białaczkę. otrzymałam od państwa odpowiedz za którą dziękuję.
w tej chwili mój wnuk jest po trepanobiopsji i prawdopodobnie w poniedziałek będziemy znali wyniki.
Bardzo martwie sie o niego rozmawiałam z córką i zastanawiamy się nad tym czy nie diagnozować i leczyć dziecka w Polsce. Proszę o opinię na temat poziomu służby zdrowia w Szkocji, czy jest on porównywalny. A może moglibyście państwo polecić jakąś placówkę w Polsce - gdzie mogłabym skonsultować wyniki dotychczas wykonanych badań.
Renata, 2010-05-22