Forum Nowotwory » Nowotwory nerki » Rak nerki z przerzutami do płuc

Rak nerki z przerzutami do płuc

Mama w styczniu tego roku miała usuniętą nerkę prawą ( rak jasnokomórkowy). Podczess badania ( tomografia) w kwietniu wykryto u niej drobne guzy na obu płucach . Razem jest ich 13 ( 8 + 5) z czego najwiekszy jest średnicy około 10 mm. Na poczetku czerwca będzie miala wypalane guzy laserowo. Prosze powiedzieć jakie sa rokowana na dalsze wyzdrowienie. Dodam, że wszystkie inne badania i wynikisa OK.
Sylwia, 2010-05-17
Oczywiście w przypadku przerzutów raka do płuc rokowania są zawsze złe. Zmian jest dużo i niestety może okazać się, że nie zostaną całkowicie usunięte. Dalsze rokowanie będzie uzależnione od tego czy uda się ogniska przerzutowe całkowicie usunąć.
medicus, 2010-05-22
Witam Sylwuniu jestem w podobnej sytuacji co Ty. Moja mama też w ubgiełym roku miała nefrektomię nerki i po badaniach TK w październiku wykryto rozsiew małych guzków w płuchach. Nie wiem co to oznacza ale jestem przerażona :(
Kasia, 2010-10-13
Ja również jestem w podobnej sytuacji. Mama w listopadzie 2008 miała usuniętą nerkę, w marcu br. stwierdzono przerzuty do płuc. Też małe guzki. Miała też wodę w płucach. Stwierdzono też zmiany na śledzionie i wątrobie. Leczy się w Gliwicach. Brała od maja do siepnia SUTENT. Niestety nie pomógł. Teraz dostaje AFINITOR (terapia celowana). Po Sutencie choroba się posuwała do przodu, pojawiło sie wiecej guzków, wiecej wody. Teraz jest lepiej. Najważniejsza jest psychika. Mama jak jej odmówiono sutentu zamiast się załamać zmieniła nastawienie. Myślę że to też pomogło
Katarzyna, 2010-10-22
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię