Co oznacza nowotworowe zapalenie opon mózgowych i jakie są rokowania na przeżycie? u mojej mamy stwierdzono komórki rakowe w płynie mózgowo rdzeniowym
a, 2010-05-11
To bardzo niebezpieczna forma rozsiewu nowotworowego doprowadzająca do zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czyli bardzo ciężkiego schorzenia dość często doprowadzającego do śmierci. Trzeba przeprowadzić dokładne badania, aby zlokalizować ognisko pierwotne nowotworu (być może w mózgu czy też rdzeniu kręgowym). O dalszej diagnostyce i postępowaniu muszą zadecydować lekarze prowadzący mamę. Rokowanie bardzo złe.
medicus, 2010-05-11
Mama miała raka piersi i zaatakaowane węzły chłonne pachowe, wszystko wyciete w kwietniu 2009 r. a w styczniu tego roku wykryto przwrzuty do kości i wątroby, na a teraz jeszcze to:( podaja jej chemie prosto w kręgosłup, miejmy nadzieje ze to pomoże.
a, 2010-05-12
Mam 20 lat, po paru miesiacach silnych bolow glowy wykryto u mnie drobnokomorkowy nowotwor zlosliwy mozgu z przerzutami do obu nadnerczy. Pare razy po spozyciu alkochul z kolegami palilismy ziola z ,,Dopalaczy** i mniej wiecej od tego czasu zaczela mnie bolec glowa. Czy nowotwor mogłby byc wywolany paleniem tych ziol??
marcin, 2010-05-14
Witam.
Marcinie, w odpowiedzi na twoje pytanie: powstawanie nowotworu to bardzo długotrwały proces (zwykle trwa to lata).
Jego objawy pojawiają się najwcześniej kilkanaście miesięcy (ogromna rzadkość) lub zwykle kilka-kilkanaście lat po zadziałaniu czynnika który wywołał nowotwór.
Wiele nowotworów wymaga działania wielu szkodliwych czynników przez długie lata nim zaczną się rozwijać, stąd im jest się starszym tym większa szansa na nowotwór. Np. rak jelita grubego jest powodowany przez kilka czynników: skłonności dziedziczne, niezdrową, bogatą w mięso i tłuszcze (oraz sztuczne dodatki do żywności) bezbłonnikową dietę, brak ruchu, itd.
Twoja choroba ma najprawdopodobniej podłoże genetyczne, bądź w dzieciństwie byłeś narażony na działanie substancji rakotwórczych - nasze środowisko jest ich pełne.
Pewne jest, że niektóre czynniki są wyjątkowo szkodliwe - dym papierosowy, dymy powstające po paleniu plastiku i gumy, azbest, rakotwórcze są azotyny i azotany którymi konserwuje się wędliny, benzoesan sodu zawarty w mnóstwie produktów spożywczych jako konserwant, dym wędzarniczy, sztuczne barwniki dodawane do jedzenia.
*Zioła* nie są przebadane pod tym kątem, ale czas od ich wypalenia do wystąpienia objawów Twojej choroby jest o wiele zbyt krótki by mogły one wywołać u Ciebie nowotwór. Jest to najprawdopodobniej zbieg okoliczności.
Pozdrawiam, i życzę powodzenia w Twojej walce.
Maria, 2010-05-18
Od roku czasu zaczeły sie atki napadów padaczkowych przez ten czas były robione rózne badania eeg,tomograf i nic nnie wskazywalo ze coś sie dzieje do trzeciego ataku.Po trzcim ataku mama została skierowana na rezonas magnetyczny.Wynik rezonansu był dla mnie szokiem kiedy przeczytałam diagnoze oponiak.prosze o jakies wskazówki co mam robic jak jej pomóc.w opisie zrezonansu wyczytalam ze sa to 4lite gózki.
Powiedzcie jakie kroki trzeba podjąć i czy poddac sie operacji czy inna metoda ..pomózcie bo oszaleje buczeke1@wp.pl
ela, 2010-06-17