Witam. Jestem 2,5 roku po leczeniu raka piersi. Mialam operacje oszczędzającą, potem 4 razy chemie AC, 25 razy naświetlanie dołu pachowego i piersi. Po radioterapii mialam dziwny ślad - rana jak po oparzeniu koło szyi, do tej pory wygląda to jak popękane naczynka. Podobnie jest naprzeciw czyli na placach koło szyi. Jakby jakaś wiązka promieni przeszła nie tam gdzie trzeba. Ale nie to jest moim problemem. Mam ogromny problem z jedzeniem, a wlaściwie z połykaniem. Jeszcze rano jest względnie, w trakcie dnia już gorzej. A wieczorem tylko zupy popijane ogromną ilością wody. Rok temu się dlawilam całkowicie, teraz już uważam z jedzeniem, mam zawsze plyn obok. Inaczej nie jestem w stanie nic zjeść. Prosze mi powiedzieć, czy to minie, czy jest się czym martwić, i czy to efekt radioterapii?
Bożena, 2010-04-25
Witam,
to co Ci dolega to najprawdopodobniej efekty uboczne radioterapii. Są one długofalowe, i nieraz bardzo uciążliwe - nieprzyjemna cena za uratowanie życia. Wygląd twojej skóry jest typowy dla zmian po radioterapii. Problemy z połykaniem także wyglądają na późne powikłanie leczenia. Choć są to objawy długotrwałe, mogą *złagodnieć* z czasem. Koniecznie skontaktuj się z radioterapeutą lub onkologiem klinicznym - sprawdzą jaka dokładnie jest przyczyna twoich dolegliwości i nikt nie poradzi Ci lepiej co dalej z tym przykrym fantem zrobić. Warto popytać osób które także przeszły napromienianie klatki piersiowej lub szyi.
Nie sądzę by wiązka promieni przeszła niewłaściwie - obecna radioterapia jest bardzo nowoczesna i bardzo bezpieczna pod tym względem, a to że promienie trafiły tam gdzie miały potwierdza to, że żyjesz i jesteś w stanie remisji. Faktem jest, że nie da się napromienić tylko i wyłącznie jednej płaszczyzny - jeśli promień trafia np. na szyjkę macicy czy prostatę, nie sposób ominąć pęcherza moczowego czy odbytnicy, i często daje to o sobie znać. Niestety, odczyn po radioterapii bywa rozległy, i bywa że ze względu na anatomię lub lokalizację choroby nie można tego uniknąć.
Maria, 2010-05-18
Czytam różne wypowiedzi na temat efektów ubocznych radioterapii i brachyterapii ,ale nikt tutaj się nie wypowiedział i żaden lekarz nie uprzedza przed naświetlaniem trwałym efektem i kalectwem do końca życia po skutkach naświetlania.A tak że żaden szpital nie chce podjąć leczenia ,ja po profilaktycznym naświetlaniu kikuta pochwy mam spalony pęcherz odbyt ,a tak że dziury w pochwie na 3cm.A odp .pana Doktora nauk onkologii była taka że z dziurami można żyć tylko zapomniał dodać że z rakiem też można żyć ,Przeklinam dzień w którym wyraziłam zgode na radioterapiie i tych co mnie na świetlali
Basia, 2011-06-13
O właśnie Basiu,gdybym wiedziała,jak będzie wyglądać jakość mojego życia po radioterapii,nie zgodziłabym się na nią.I tak trzeba pilnować badań a jak widzę i słyszę,to radiolodzy i elektroradiolodzy potraciliby pracę,gdyż nie jestem osamtniona w tej ocenie.Dlaczego onkolog nie informuje o skutkach UBOCZNYCH radioterapii?!!!
Beata, 2011-06-18
Nie zgadzam się co do radioterapi . Radioterapia jest nie szkodliwa dla człowieka a najgorsza jest chemioterapia, Wiem to od lekarza .
brak, 2011-06-30
Dziewczyno zrozumiesz radioterapie jak się zetkniesz ze śmiercią tak jak ja ,raka kikuta szyjki macicy IB bez osłony na pęcherz a kiedy zaczoł się odczyn po radioterapii odesłano mnie do hocpicjum .taka jest pomoc radioterapełtów onkologi w Gliwicach .Przeszłam 30 naświetlań beż osłony i 5 brachyoterapii chociaż byłam po radykalnej operacji z od dalonymi przerzutami tomografia i markery nie na bakterie raka, a mimo to zostałam kaleką i królikiem do świaczalnym .gdzie nikt niechce się podjąc dalszego leczenia bo jestem tak popalona
Basia, 2011-07-24
Ludzie nie wieszcie tym konowałą. prawda jest taka że nie potrafią leczyć tego co zniszczą,jesteśmy skazani na odstrzał taka jest prawda o lekarzach w polsce
karolina, 2011-07-24
Kobieto nie wiesz co piszesz ile ludzkiego zdrowia jest zniszczone po przez naświetlania radioterapią i brachyterapią . Nie umieramy na raka tylko na skutki odczynu po naświetlaniach ponieważ tego już nie potrafi leczyć nasza medycyna i ludzie którzy zapłacili kalectwem do końca życia nie wypowiadają się tutaj
zosia, 2011-09-14