Moja mama przeszła niedawno operację usunięcia macicy.Po przebadaniu wyciętego materiału okazało się że to nowotwór złośliwy.Lekarz zalecił radioterapię.Czy naświetlanie jest bezpieczne i jakie są rokowania na przyszłość? Na ile da się zahamować chorobę i jakie jest ryzyko przerzutów ? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź na moje pytania.
Mirriam, 2010-04-23
Zadaje Pani zbyt szczegółowe pytania, żebym mógł na nie odpowiedzieć po tak pobieżnych informacjach. Musiałbym znać dokładnie opis zabiegu, wynik badania histopatologicznego po operacji, wyniki badań dodatkowych i stan kliniczny pacjentki, aby w sposób bardziej ścisły odpowiedzieć na to pytanie. Rak macicy jest bardzo agresywnym rakiem i zwykle źle rokuje. Jeśli zalecono dodatkowo radioterapię, więc proces zaawansowania raka jest duży. Trzeba poddać się wszystkim zaleceniom terapeutycznym niezależnie od możliwości wystąpienia powikłań, aby osiągnąć jakikolwiek skutek leczniczy (choćby przedłużenie życia pacjentki).
medicus, 2010-04-23
Moja mama też miała raka złośliwego i wszystko zostało usunięte prawie 4 lata temu. Po operacji , po 2 tygodniach już czuła się super . Chyba po 2-3 miesiącach miała lampy , po tym poczuła się krytycznie , była bardzo słaba , nic nie mogła jeść , miała problemy z wypróżnianiem i gazami . Tabletek nie miała żadnych. Na początku były wizyty w klinice co miesiąc , potem co trzy . Wtedy tam robili wyniki z krwi , usg i badania ginekologiczne . Chyba po dwóch latach jeżdzi
jadwiga, 2010-06-22
Co trzy miesiące i jest wszystko ok. Ponadto kontroluje się też prywatnie u super onkologa . Pragnę powiedzieć rzecz bardzo cenną. Proszę bardzo uważać po naświetlaniach na dietę ,musi być ona bardzo delikatna i zmiękczona . Ponieważ my mieliśmy straszny problem , mama najadła się gruszek ze słoika i dostała strasznych boleści po kilku godzinach . Szybko był szpital , różne tabletki ,kroplówki ,przeróżne badania , obeszłam wszystkich lekarzy i wciąż bez efektu, dopiero na trzecią dobę zrobili jej badanie po kawałku usg szczęgółowe jelit i okazało się , że jest skręt jelita , ponieważ po naświetlaniach jelita są zdrewniałe , tak określił lekarz . I trzeba na nie bardzo uważać . Jeść delikatne rzeczy , miękkie , broń Boże ogórki , groch , kapustę, a z surowych rzeczy to najlepsze banany , nie dużo , a z mięsa to najlepsze skrzydełka z kurczaka , zupki mleczne , kasze rozgotowane itd.
jadwiga, 2010-06-22
Moja mama także chrowała na raka szyjki macicy. Mogę Panią pocieszyc ze od operacji minęło 10 lat ia moja mama czuje sie znakomicie. Dodam że rak był złośliwy. Czyli nie każdego spotyka ten pech i niech Pani będzie jak najlepszej myśli i niech Pani modli się aby wszystko było Ok. I niech Pani da znać jak czuje się Pani Mama!
Paulina, 2010-10-19
Prosze aby wszyscy chorzy zapoznali sie z ta stroną* www.pg.home.pl oni potrafią zdziałac cuda.
Wyleczona, 2010-10-31
Prawidłowy poziom markerów
hania, 2010-12-30