Panie doktorze moja mama ma przerzut nowotworowy do wątroby. Pierwotnie miała go na prawym piersiu i węzłach, jest po amputacji piersia , miała również zajętych 19 z 20 usuniętych węzłów. minęły 2 miesiące jak dowiedzieliśmy się o tym przerzucie a rok od operacji. Mimo, iż brała najsilniejszą chemię oraz miała naświetlania na obszar po usuniętym piersiu nie dało to żadnego efektu. od 2 miesięcy po wykryciu przerzutu do wątroby jest leczona Xylode. jednak od kilku dni słabnie , żle sie czuje, chudnie w oczach, jej brzuch sie powiększył oraz żółknie. Ja wiem co to oznacza ale szukamy jeszcze ratunku , gdzie możemy go znależć i jakie leczenie można jeszcze podjąć.Miała robione prześwietlenie płuc oraz badanie kośći i tam jest dobzre. czy mama ma jakieś szanze. Bardzo proszę o odpowiedż!
Agnieszka z płocka, 2010-04-05
Moja mama jako zabieg paliatywny (nie można było chirurgicznie usunąć przerzutów w wątrobie) miała wykonany nowy zabieg chemoembolizacji przerzutów w wątrobie. Jest to metoda pozwalająca na zamknięcie naczyń zaopatrujących guz z podaniem miejscowej chemii, która uwalnia się również po zabiegu, ale tylko miejscowo. Nie wpływa więc na stan ogólny. Zamknięcie naczyń odbywa się za pomocą mikrogranulek nasączonych lekiem. Efekty uboczne to wymioty, ból brzucha i gorączka. Zazwyczaj mijają po ok. 2 dniach.
Wiem, że zabieg można wykonać w Zakładzie Radiologii Zabiegowej, SPSK nr 4 w Lublinie.
Ewa, 2010-04-18
Jak w Polsce mówią że sie nie da usunać chirurgicznie to pozostaję tylko prof Neuhaus w Klinice w Berlinie w Charite - on robi kilka zabiegów tygodniowo. Mój znajomy miał doganoze ze ma nieoperacyjny guz bo nacieka na zyłę i ze to sie nie da usunać a prof to wyciął i zrobił nową żyłe z jelita - w Polsce ponoć wymiana tej żyły była niemożliwa. To jest najlepszy specjalista od wątroby w Europie.
TAD, 2010-05-10
Usuwanie nowotworów wraz z rekonstrukcją naczyń (żył) robi Dr Marek Durlik z CSK MSWiA w Warszawie
Karolina, 2010-06-15