Forum Nowotwory » Inne choroby i dolegliwości » Czerwone plamy na skórze w postaci wysypki

Czerwone plamy na skórze w postaci wysypki

Jestem kobieta, 30 lat. Od około 10 mies. tułam się od lekarza do lekarza, którzy nie wiedzą za bardzo co mi jest. Najpierw pojawiły się bóle stawów i węzłów chłonnych, bóle szyi, karku w okolicy potylicy i uszu. Bóle pod pachami i w pachwinnach. Stany podgorączkowe 37-37,5, nocne poty, zmęczenie, mrowienie ciała, bóle w klatce piersiowej promieniujące do pleców i prawego barku i obojczyka. Leczona byłam antybiotykami już chyba z 5 razy i nic, bez zmian.

Morfologia z marca tego roku MCH 28, MCV 86, MCHC 32,6,PLT 477 (norma do 440), leukocyt 4,7, erytrocyt 4,3, hemoglobina 12,1, hematokryt 37,10, PDW 10,6, MPV 9,5, P-LCR 20,1, RDW-CV 13,6, neutr 2,64 (56,1%), limfo 1,5 (31,8%), mono 0,40 (8,5%), eoz 0,07, norma od 1(1,5%), bazo 0,1 (2,1%, norma do 2%), OB waha się od 20-33, wit B12 460 inne badania: proteinogram bialek, toksoplazmoza, CMV, HIV, aso, HCV, HBs, RF, mocz, próby wątrobowe, LDH, TSH, fT3, fT4, FSH, anty TPO, CRP-0,07,posiew moczu,anty CCP, CK-63, retikulocyty 6,0(norma 5-15), borelioza, wszystkie prawidłowe. IgG-10,1, IgM 1,5, IgA 3,15. Zaniepokojenie budzi EBV IgG* 200(wynik dodatni powyżej 20), EBV IgM 2,86 (wynik ujemny poniżej 18) oraz próba RT23- odczyt 7mm +pencheżyk,-pulmunolog ze względu na szyste rtg klatki piersiowej nie widzi nic niepokojacego, chyba ze jest to forma pozapłucna , wiec ze względu na czeste infekcje ukladu moczowego zrobiona sąda genetyczna moczu na prątki wyszła ujemnie.I tak znów pulmunolog nie widzi wskazan do dalszej diagnostyki.

Inna diagnostyka RTG odcinka szyjnego, lędźwiowego, stawu barkowego, stawu biodrowego, bez zmian. RTG klatki piersiowej bez zmian. USG jamy brzusznej bez zmian, USG stawu barkowego bez zmian. USG piersi - torbiele, USG węzłów chłonnych: Po lewej stronie szyi w okolicy tętnicy wspólnej węzły 12 x 4, 18 x 4, 11 x 4 z zatokami, poniżej szyi węzeł 14 x 4, w dole nadobojczykowym węzeł z zatoką 10 x 3, po prawej stronie szyi powyżej podziału CCA węzły z zatokami 19 x 4, 12 x 4, 13 x 4 mm, w dole nadobojczykowym węzły 7 x 3 i 6 x 2, w lewym dole pachowym węzeł z zatoką 11 x 5, w prawym węzeł 13 x 6 o podobnej budowie. Karkowe do 7 mm, pachwinowe do 13 mm.
Czsami pojawiaja sie czerwone plamy na skórze w postaci wysypki ktore swedzą ale trwa to przez chwile i przechodzi. Mam częste infekcje ukł.moczowo-plociowego oraz miałam już dwa poronienia w 13tyg. i 4 tyg.
Odwiedzilam juz reumatologa, neurologa, urologa, stomatologa, ginekologa, pulmunologa aż trafilam do hematologa, który jednak stwiedził, że on nic dla niego tu nie widzi, nawet nie chciał pobrać węzła do badania, ani innej diagnostyki a przecież morfologia nie jest poprawna, no i te objawy, i węzły. Jestem załamana, bo czuję się coraz gorzej, a lekarze nic nie wiedzą. Proszę o poradę, co jeszcze mogę zbadać lub gdzie jeszcze mogę się skonsultować, bo już nie mam siły, a boję się, że to może być jakiś nowotwór szczególnie rozrostowy a diagnostyka się przeciąga. Czy nie warto zrobić biobsji szpiku lub tomografi klatki piersiowej? Błagam o porade.
Katarzyna, 2010-03-30
A moze trzeba sie zdiagnozowac sna stwardnienie rozsiane Sm? Ale oby nie...:/
czasami takie objawy moga na to wskazywac?.zaburzenia autonomiczne, , ostre lub przewlekłe zespoły bólowe, uczucie *przebiegania prądu* wzdłuż kręgosłupa.SM jest chorobą dotyczącą komórek nerwowych.
ona, 2010-04-09
Witaj, Katarzyno, mam 24 lata i mam takie same objawy jak ty. Wiesz już może co ci dolega ?
Adrian, 2010-12-22
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię