W czerwcu 2007 mój mąż przechodził badania, które nie wykazały żadnych zmian chorobowych , następne badania przeszedł w marcu 2008 - ich wynik był taki sam jak poprzedni. W maju 2008 stwierdzono u Niego nowotwór jasnokomórkowy jasnokomórkowy nerki z przerzutami do płuc, wątroby, kości i OUn. Czy możliwe jest aby w czasie wcześniejszych badań był zdrowy a choroba powstała i rozwinęła się w takim tempie po marcowych badaniach????????
jola, 2010-03-28
Niestety charakterystyczne dla tego nowotworu jest to, że jego rozsiew jest bardzo szybki mimo bardzo małego ogniska pierwotnego trudnego do zobrazowania w standardowych badanich.
medicus, 2010-03-31
Dowiedziałam się kilka dni temu o tym, że na prawej nerce mam guz wielkości 8 cm. z czopem nowotworowym w tętnicy głównej ale nie przekraczającym przepony. Wszystko wskazuje na to, że płuca są czyste. RTG duzy obrazek nie wykazał zmian. Czysty przypadek spowodował, że dowiedziałam się o zagrożeniu życia. Atak kamicy nerkowej w lewej nerce! Czekam na operację - ususnięcie prawej nerki...
Wierzę, że będzie dobrze. Nie stwierdzono zmian meta w płucach.
Czy chemioterapia trwa długo i jest uciążliwa? Czy będę mogła pracować zawodowo?
Dorota, 2011-03-09
Przykro mi... mojego tatę bolały plecy... lekarze mówili, że to korzonki. Gdy ból nie ustępywał zrobili resztę badań i okazało się, że to rak jasnokomórkowy nerki. potem były już tylko przeżuty:( Najpierw kości, druga nerka, wątroba płuca a na końcu mózg. Odeszedł po pół roku od momentu wykrycia choroby. Straszne cierpiał. Miał zaledwie 44 lata. Apeluję męźczyźni i kobiety badajcie się!!!!!
kasia, 2011-05-13