Forum Nowotwory » Nowotwory macicy » Objawy rak endometrium

Objawy rak endometrium

Witam! Rok temu miałam wymrażaną nadżerkę tydzień przed miesiączką. Od tego czasu mam plamienia na kilka dni przed miesiączką, czasem tez kilka dni po miesiączce. Miesiączki są ze skrzepami i raz podczas miesiaczki wypadl z pochwy kawalek tkanki ( macicy?). Kilka razy miałam tez dziwne bóle w dole brzucha, bardzo nisko, takie uciskowe, odczuwalne jak obolałe miejsce. Rok temu robiona cytologia wyszla dobrze- tak powiedzial lekarz, który wymrazal nadzerke i ze krwawienia ma wiele kobiet, a nadzerka jest zagojona. Inny stwierdzila, ze nie jest zagojona i trzeba wypalac, jeszcze inny, zeby smarowac kwasem, w koncu trafilam na kolposkopie, ktora wykazala ze nadzerki nigdy nie mialam a wymrazanie przed miesiaczką spowodowalo endometrioze na tarczy macicy i stąd te plamienia. Zmiany mozna zeskrobac z tarczyi szybko pozbyc sie problemu ( czy nie ma innych sposobów i czy ten sposób jest dobry).W usg grubosc endometrium byla w normie, ale ginekologa zastanowil fakt wypadajacego fragmentu tkankowego, który moze byc objawem, ze rozwija sie cos nieprawidlowego, rak trzonu macicy? Zlecił wyłyżeczkowanie jamy macicy i szereg innych badań w tym rtg płuc. Czy słusznie? czy moze to byc objawem raka trzonu macicy? Nie wiem co robic, komu zaufac, czy konieczne jest to łyżeczkowanie? Z góry dziękuję, pozdrawiam
Marta, 2010-03-16
Decyzję w takich sprawach podejmuje ginekolog i to jemu trzeba zaufać. Skoro ma takie podejrzenie to trzeba poddać się wszystkim badaniom i zaleceniom jakie zlecił. Niestety w przypadku podejrzenia raka śluzówki trzonu macicy łyżeczkowanie jest konieczne.
medicus, 2010-04-04
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię