Forum Nowotwory » Nowotwory jajnika » Rak jajnika z rozsiewem wewnątrzotrzewnowym

Rak jajnika z rozsiewem wewnątrzotrzewnowym

Moja mama ma raka jajnika IV stponia zawansowania z rozsiewem wewnątrzotrzewnowym. Jest po leczeniu chemioterapia operacji i kolejnym rzucie chemioterapii. Choroba ustala na ok 3 miesiace i teraz powrociła . Mama ma przerzut w torebce okolo watrobowej i duza liczbe plytek krwi (500) . Znow dostaje chemioterapie. Chcialabym wiedziec co oznacza ten przerzut i czy powiekszona liczba plytek krwi ma z tym zwiazek oraz co oznacza ROZSIEW WEWNATRZOTRZEWNOWY ??
Ola, 2010-03-15
Przerzut to groźne następstwo choroby nowotworowej polegające na przemieszczeniu się komórek raka drogą krwi lub układu chłonnego poza ognisko macierzyste (w tym przypadku do wątroby). taki stan bardzo źle rokuje dla chorego. Zbyt duża liczba płytek krwi może sugerować złą pracę śledziony (także np. z powodu zaczopowania naczyń śledziony przez raka). Rozsiew wewnątrzotrzewnowy oznacza rozsianie komórek nowotworowych w całej jamie brzusznej, komórki raka osiadają na otrzewnej i tam rosną.
medicus, 2010-03-16
Mam jeszcze jedno pytanie ... U mamy od samego poczatku choroby jest zageszczony plyn w jamie otrzewnej ( czy to wodobrzusze ) ??
Jakie rokowania ma moja mama i czy chemioterapia wysuszy jej ten płyn ???
Ola, 2010-03-23
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię