Forum Nowotwory » Nowotwory nerki » Leczenie nephorma mesoblastic u niemowlęcia

Leczenie nephorma mesoblastic u niemowlęcia

Witam czy może mi Pan/i powiedzieć coś na temat Guza Bolanda lewej nerki tzn. nephorma mesoblastic u 2 miesięcznego noworodka (chłopca)????czy jest wyleczalny???jak przebiega leczenie??czy ten typ nowotworu jest złośliwy i czy robi czesto przeżuty??czy były takie przypadki w Polsce i z jakim skutkiem leczenia???
Klinika w Prokocimiu po badaniu tomografii i zastosowaniu kontrastu u noworodka wykryło guza z opisu wynika że jest to nephorma mesoblastic...o wielkośći 2,4 mmx2,6 mm.,...zastosowana jest na dzień dzisiejszy chemioterapia przedoperacyjna. Guz jest umieszczony w nerce w takim miejscu że trudno się do niego dostać operacyjnie żeby całego go usunąć...po podaniu 2 chemi dziecko na drugi dzień zaczeło sikać krwiomoczem,po badaniu usg wyszło że guz się ani nie zmniejszył ani nie zwiększył.
Odpowiedź zostanie udzielona i opublikowana zwykle w ciągu jednego dnia
magda, 2011-05-13
Prosze sie nie martwic - jest naprawde duza szansa, ze dziecko z tego wyjdzie. na 100% guzow ponad 60% to odmiany lagodne, a niecale 40% to nowotwory zlosliwe. z czego z tych 40% wiecej niz polowa zdrowieje. Co daje ogolna szanse na wyzdrowienie na poziomie ok 80% :)
Przerzuty wystepuja raczej rzadko i jesli wystapia, to najczesciej do drugiej nerki badz w okolicach terazniejszego guza do tkanek o podobnej strukturze.
Leczenie jest chemią, operacyjnie, naświetlaniem oraz objawowe (przeciwbólowe, leczenie skutków ubocznych itp.) - w zaleznosci od rodzaju nowotworu.
Na pewno byly juz takie przypadki, bo to jeden z czestszych nowotworow pediatrycznych (2%wszystkich zywych urodzen, 10% wszystkich nowotworow u dzieci), a z jakim skutkiem, to juz nie mi oceniac, bo akurat nie jestem onkologiem dzieciecym - ale zawsze mozna sie zapytac na oddziale, w ktorym jest dziecko leczone... Ale co pani da taka informacja?

Dzieci to silne *bestie* :) Prosze byc przy synku ile tylko pani moze, bedzie mu lepiej walczyc z choroba... bliskosc matki daje noworodkom i niemowlakom niespotykana blogosc i spokoj (prosze poczytac o metodzie kangurowania wczesniakow i zobaczyc jaka jest przezywalnosc takich dzieci w porownaniu z tymi, ktore takiej mozliwosci nie mialy). Prosze dac mu cieplo i duuuzo milosci, i starac sie nie okazywac uczuc negatywnych (strach, bezsilnosc, lzy itp) przy dziecku, bo ono - nawet takie male - wyczuwa emocje rodzicow...

Prosze rowniez skorzystac z pomocy psychologicznej, grupy wsparcia (tam maja informacje nt. osrodkow zdrowia zajmujacych sie tymi zagadnieniami, i duuuzo informacji przydatnych w walce z biurokracja i chorobą) oraz wszelkiej innej pomocy dostepnej dla panstwa (rodzina, przyjaciele...)

Zycze Pani i pani Rodzinie duzo cierpliwosci i zdrowia, a maluszkowi, aby szybko wyzdrowial i byl dla rodzicow pociecha :)
(studentka IV roku Med.)
rubicona, 2011-05-13
Dziękuję bardzo...mam nadzieje że wszystko wreszcie sie ułoży....po ostatnich badaniach guz powiekszył sie w ciągu tygodnia o 1 cm., planowana jest operacja usunięcia całej nerki i to bardzo szybko bo juz w tym tygodniu.....czy jest to dla niego groźne, czy tak male dziecko ma szanse przeżyć taką operację i żyć z jedną nerką??? strasznie sie boje....bo jeszcze nic nie wiem czy są jakiekolwiek przeżuty...
magda, 2011-05-15
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię