Forum Nowotwory » Nowotwory » Czerniak tęczówki

Czerniak tęczówki

Dzień dobry!Miesiąc temu na tęczówce,przy górnej krawędzi pojawiła mi się plamka kilka mm,kolor zdecydowanie czarny.Żadnych innych objawów nie miałam aż do dzisiaj.W nocy obudziło mnie uczucie jakby pulsowania w oku,jakby podwyższone ciśnienie i czuję to do teraz,choć jakby mniej.Jestem kobietą lat 36,minusy powyżej 5 dioptrii,noszę soczewki.Czy to może być tylko podrażnienie rogówki,jakie badania powinnam wykonać,żeby zaprzeczyć/potwierdzić?
Łucja, 2010-02-10
Raczej takie objawy w żaden sposób nie wskazują na czerniaka gałki ocznej. To raczej rzeczywiście jakieś podrażnienie rogówki. Radzę w tej sprawie skonsultować się z okulistą. On podejmie decyzję czy trzeba wykonać jakiekolwiek dodatkowe badania (np. pomiar ciśnienia śródgałkowego) i włączy odpowiednie leczenie.
medicus, 2010-02-10
Witam.
pani Łucjo tak wizyta u okulisty wskazana-obserwowanie znamienia, zrobienie UBM , itp badań. Obserwowanie samej czy nie rośnie, kontrole u okulisty i porównywanie wyników badan.
Mam pytanie -czy jest tu ktoś po usunięciu czerniaka tęczówki oka,bądź osoba posiadająca takie informacje. Interesuje mnie wszystko od objawów po usunięcie, przerzuty, przeciwskazania, dietę, itp.
Mam czerniaka tęczówki 1.09 :1,39. czekam na usunięcie, żyję z tą wiadomością od niedawna.. jest mi bardzo ciężko.
Tak więc proszę o informacje na ten temat
Tola, 2010-02-11
Strona: 1 

Odpowiedź

Imię