Dzień dobry!Miesiąc temu na tęczówce,przy górnej krawędzi pojawiła mi się plamka kilka mm,kolor zdecydowanie czarny.Żadnych innych objawów nie miałam aż do dzisiaj.W nocy obudziło mnie uczucie jakby pulsowania w oku,jakby podwyższone ciśnienie i czuję to do teraz,choć jakby mniej.Jestem kobietą lat 36,minusy powyżej 5 dioptrii,noszę soczewki.Czy to może być tylko podrażnienie rogówki,jakie badania powinnam wykonać,żeby zaprzeczyć/potwierdzić?
Łucja, 2010-02-10
Raczej takie objawy w żaden sposób nie wskazują na czerniaka gałki ocznej. To raczej rzeczywiście jakieś podrażnienie rogówki. Radzę w tej sprawie skonsultować się z okulistą. On podejmie decyzję czy trzeba wykonać jakiekolwiek dodatkowe badania (np. pomiar ciśnienia śródgałkowego) i włączy odpowiednie leczenie.
medicus, 2010-02-10
Witam.
pani Łucjo tak wizyta u okulisty wskazana-obserwowanie znamienia, zrobienie UBM , itp badań. Obserwowanie samej czy nie rośnie, kontrole u okulisty i porównywanie wyników badan.
Mam pytanie -czy jest tu ktoś po usunięciu czerniaka tęczówki oka,bądź osoba posiadająca takie informacje. Interesuje mnie wszystko od objawów po usunięcie, przerzuty, przeciwskazania, dietę, itp.
Mam czerniaka tęczówki 1.09 :1,39. czekam na usunięcie, żyję z tą wiadomością od niedawna.. jest mi bardzo ciężko.
Tak więc proszę o informacje na ten temat
Tola, 2010-02-11